Η Επιτροπή των Περιφερειών εγκαινίασε πρόσφατα το διαγωνισμό «Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια (ΕΕΠ) 2018» που επιβραβεύει τις περιφέρειες με το πιο μακρόπνοο επιχειρηματικό όραμα στην Ευρώπη.

Η «Ευρωπαϊκή επιχειρηματική περιφέρεια» (ΕΕΠ) είναι πρωτοβουλία της Επιτροπής των Περιφερειών που αναδεικνύει και βραβεύει περιφέρειες της ΕΕ με εξαιρετικές, μακρόπνοες επιχειρηματικές στρατηγικές, ανεξαρτήτως του μεγέθους, της οικονομικής ευρωστίας και των ικανοτήτων τους. Οι περιφέρειες με την πιο αξιόπιστη, προβεβλημένη, μακρόπνοη και υποσχόμενη πολιτική στρατηγική λαμβάνουν τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας (ΕΕΠ) για ένα συγκεκριμένο έτος.

Ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι διττός:

  • να συνεισφέρει στην υλοποίηση της Small Business Act (SBA) σε εταιρική σχέση και
  • να αναδείξει τη βέλτιστη χρήση των ενωσιακών και λοιπών δημοσίων πόρων προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης επιχειρηματικής πολιτικής στην περιφέρεια.

Μέσω της πρωτοβουλίας ΕΕΠ, η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) συμβάλλει στην ενσωμάτωση των στρατηγικών της SBA σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Το σήμα της ΕΕΠ αποτελεί ευκαιρία για τους τοπικούς και περιφερειακούς παράγοντες να επιδείξουν τον καθοριστικό ρόλο των ΜΜΕ και των επιχειρηματιών στην ενίσχυση της δυναμικότητας της οικονομίας.

Αξιοποιώντας το δυναμικό δημιουργίας ανάπτυξης και απασχόλησης των περιφερειών της ΕΕ, το σήμα ΕΕΠ επιτρέπει σε αυτές να εξέλθουν ταχύτερα από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση και να εισέλθουν σε μια πορεία ανάκαμψης και νέας ευημερίας.

Το πρόγραμμα ΕΕΠ ακολουθεί μια προσέγγιση πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, προωθώντας περιφερειακές κοινότητες ΕΕΠ όπου εκπροσωπούνται τόσο περιφερειακοί όσο και τοπικοί φορείς. Για τους πολιτικούς ιθύνοντες και τους ενδιαφερόμενους φορείς, η ΕΕΠ παρέχει την ευκαιρία από κοινού ανάπτυξης στρατηγικών για την υλοποίηση των αρχών της SBA όπως η «Δημιουργία περιβάλλοντος στο οποίο οι επιχειρηματίες μπορούν να προοδεύουν», η «Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις», η «Μεγαλύτερη ανταπόκριση των δημόσιων διοικήσεων στις ανάγκες των ΜΜΕ» και η «Ενθάρρυνση και υποστήριξη των ΜΜΕ ώστε να ωφεληθούν από την ανάπτυξη των αγορών». Έτσι, η ΕΕΠ συμβάλλει στη δημιουργία επιχειρηματικών, δυναμικών, πράσινων περιφερειών σε όλη την Ευρώπη.

Το σήμα της ΕΕΠ έχει μέχρι στιγμής απονεμηθεί σε δεκαοχτώ ευρωπαϊκές περιφέρειες:

  • 2011: Βρανδεμβούργο (Γερμανία), Κομητεία Κέρυ (Ιρλανδία) και περιφέρεια Μούρθια (Ισπανία)
  • 2012: Καταλονία (Ισπανία), Ελσίνκι-Uusimaa (Φινλανδία) και Τρνάβα (Σλοβακία)
  • 2013: Nord-Pas de Calais (Γαλλία), Νότια Δανία και Στυρία (Αυστρία)
  • 2014: Φλάνδρα (Βέλγιο, Marche (Ιταλία) και Βόρεια Βραβάντη (Κάτω Χώρες)
  • 2015: Λισαβόνα (Πορτογαλία), Βόρεια Ιρλανδία (Ηνωμένο Βασίλειο) και Περιφέρεια Βαλένθια (Ισπανία)
  • 2016: Γλασκόβη (Ηνωμένο Βασίλειο), Λομβαρδία (Ιταλία) και Μαλοπόλσκα (Πολωνία)
  • 2017: Εξτρεμαδούρα (Ισπανία), Κάτω Αυστρία (Αυστρία), Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Ελλάδα)

Το σήμα της ΕΕΠ θεσπίστηκε από την Επιτροπή των Περιφερειών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και ενδιαφερόμενα μέρη σε επίπεδο ΕΕ, όπως οι ενώσεις UEAPME, Eurochambres και Social Economy Europe.

Τρόπος υποβολής υποψηφιότητας

Οι αιτήσεις υποψηφιότητας των περιφερειών θα πρέπει να αποτελούνται από τα ακόλουθα έγγραφα:

  • έντυπο αίτησης, στο οποίο περιλαμβάνεται ενημερωτικό δελτίο της υποψήφιας περιφέρειας, επισκόπηση του πολιτικού οράματός της, περιγραφή του προβλεπόμενου μηχανισμού διακυβέρνησης που θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική υλοποίηση των δράσεων ΕΕΠ, καθώς και σχέδιο δράσης και σχέδιο επικοινωνίας
  • δήλωση πολιτικής δέσμευσης, η οποία να τεκμηριώνει ότι η στρατηγική για την ΕΕΠ υποστηρίζεται από τους αρμόδιους πολιτικούς φορείς (π.χ. την περιφερειακή συνέλευση, την κυβέρνηση της περιφέρειας ή άλλο εξουσιοδοτημένο όργανο).

  Το έντυπο της αίτησης διατίθεται στην ιστοσελίδα της ΕΕΠ.

  Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το κείμενο της Πρόσκλησης.

 

ΠΗΓΗ:  Υπουργείο Εσωτερικών