Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή τους πρώτους μήνες του 2022 και σε συνδυασμό με το νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, προβλέπεται αυξημένο ποσοστό ενίσχυσης τόσο για την Κρήτη όσο και για τις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας.

Στον Αναπτυξιακό νόμο θα ενταχθούν επιχειρηματικά σχέδια τα οποία αφορούν τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω:

  • Δημιουργία νέων μονάδων.
  • Επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενων μονάδων.
  • Διαφοροποίηση της παραγωγής μονάδων σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτές.
  • Θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας.

 Δικαιούχοι και εξαιρούμενοι ενισχύσεων

Δικαιούχοι των ενισχύσεων του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, είναι οι φορείς επενδύσεων που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική Επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:

  • Εμπορική εταιρία
  • Συνεταιρισμός
  • Κοιν.Σ.Επ, Α.Σ, Ο.Π, ΑΕΣ
  • Υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρίες
  • Κοινοπραξίες με προϋπόθεση καταχώρησης στο ΓΕΜΗ
  • Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους υπό προϋποθέσεις

Δεν θεωρούνται δικαιούχοι και εξαιρούνται από τις ενισχύσεις των καθεστώτων:

α) οι προβληματικές επιχειρήσεις, όπως ορίζονται στην παράγραφο 18 του άρθρου 2 Γ.Α.Κ. (άρθρο 1 παρ. 4 περίπτωση γ Γ.Α.Κ.),

β) επιχειρήσεις, οι οποίες, δεν επιβεβαιώνουν ότι κατά τη διετία πριν από την υποβολή της αίτησής τους για ενίσχυση δεν έχουν προβεί σε μετεγκατάσταση (άρθρο 2 σημείο 61α του τροποποιημένου Γ.Α.Κ. με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1084 της Επιτροπής της 14ης Ιουνίου 2017) στην επιχειρηματική εγκατάσταση στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αρχική επένδυση και δεν δεσμεύονται ότι δεν θα το πράξουν εντός μεγίστης περιόδου δύο ετών μετά την ολοκλήρωση της αρχικής επένδυσης για την οποία ζητείται ενίσχυση.

γ) επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και για λογαριασμό του Δημοσίου, βάσει σχετικής σύμβασης εκτέλεσης έργου, παραχώρησης ή παροχής υπηρεσιών.

Αντικείμενο νέου Αναπτυξιακού νόμου – Σύσταση Καθεστώτων χορήγησης ενισχύσεων

Αντικείμενο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου αποτελεί η θέσπιση καθεστώτων χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια, τα οποία υπάγονται στις παρακάτω κατηγορίες – καθεστώτα:

  1. Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
  2. Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων
  3. Νέο Επιχειρείν
  4. Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
  5. Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία
  6. Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία
  7. Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα
  8. Επιχειρηματική εξωστρέφεια
  9. Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων
  10. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού
  11. Μεγάλες επενδύσεις
  12. Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας
  13. Επιχειρηματικότητα 360  

Μορφές και είδη ενισχύσεων

Στα επενδυτικά σχέδια, τα οποία υπάγονται στα παραπάνω καθεστώτα ενισχύσεων του νέου αναπτυξιακού νόμου, παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων:

  • Φορολογική απαλλαγή
  • Επιχορήγηση
  • Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης
  • Επιδότηση κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης
  • Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου για το καθεστώς Νέο Επιχειρείν

 

Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων που θα ενταχθούν.

Για την υπαγωγή στα καθεστώτα απαιτείται η ύπαρξη ελάχιστου ύψους του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο προσδιορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, και συγκεκριμένα ανέρχεται στο:

  • ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις,
  • πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις,
  • διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ για μικρές επιχειρήσεις,
  • εκατό πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις,
  • πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ)

Επιλέξιμες δαπάνες επενδυτικών σχεδίων που θα ενισχυθούν.

α. Επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού και συγκεκριμένα δαπάνες που αφορούν:

αα. Την κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

αβ. Υπό προϋποθέσεις, την αγορά του συνόλου ή και μέρους των υφιστάμενων παγίων στοιχείων ενεργητικού, όπως κτίρια, μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός, επιχειρηματικής εγκατάστασης

αγ. Την αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσων που κινούνται εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας.

αδ. Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, του οποίου αποκτάται η χρήση, υπό την προϋπόθεση ότι στη σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) προβλέπεται ότι ο εξοπλισμός περιέρχεται στην κυριότητα του μισθωτή, κατά τη λήξη της σύμβασης.

αε. Τον εκσυγχρονισμό ειδικών εγκαταστάσεων (που δεν αφορούν σε κτίρια) και μηχανολογικών εγκαταστάσεων.

β. Επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού, και συγκεκριμένα δαπάνες για:

βα. Τη μεταφορά τεχνολογίας, μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας και μη κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων,

ββ. συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεων, προμήθειας και εγκατάστασης λογισμικού και συστημάτων οργάνωσης της επιχείρησης.

γ. Το μισθολογικό κόστος

Αφορά το μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου υπολογιζόμενο για περίοδο δύο (2) ετών από τη δημιουργία κάθε θέσης.